kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 2 hete

A munkavállalók elégedettsége nem csak az anyagiakon múlik: friss kutatás

Nem a pénzügyi korlátok, hanem a tehetségek megtalálása a legnagyobb kihívás a cégek toborzásában. A megtartásban sem a fizetés az első számú tényező, sokkal inkább a rugalmas munkakörnyezet és a jólléti intézkedések – derül ki a Miell HoRizon HR szolgáltató kutatásából, amely a nyugat- és a közép-dunántúli régió munkaerőpiaci helyzetét vizsgálta.

Miell kutatás 2024 munkaerőpiac-

A nyugat- és közép-dunántúli régió munkaerőpiaci helyzetét vizsgáló felmérésben a Miell HoRizon HR szolgáltató 59 kiválasztott döntéshozót kérdezett Zala, Vas, Veszprém, Győr-Moson, Komárom-Esztergom és Fejér vármegyékből. A cégek jellemzően a gazdaság kiemelt helyi szereplői, nagyrészt gyártással foglalkoznak.

A vállalatok munkaerő-felvételi terveik erre az évre óvatosak, 5 főnél többet a cégek 54 százaléka tervez felvenni. Főként a szakemberekre, gépkezelőkre, termelésben dolgozókra korlátozódnak, akikből továbbra is hiány mutatkozik, szinte minden területen.

A munkaerő-felvétel legnagyobb nehézsége a szakértelem hiánya (50 százalék jelölte ezt meg), 41 százalék a jelöltek megtalálásával küzd, csak 30 százalék hivatkozott pénzügyi korlátokra. A fiatalok bevonásában sem a pénz (a bérigény) az igazi nehézség, hanem a munka-magánélet összehangolása (46,7 százalék).

Szinte mindenkit érint a szakemberhiány, ennek megoldására munkaerő-kölcsönzési szolgáltatást meglepő módon egyelőre kevesen vesznek igénybe, pedig az ilyen változó időkben optimális megoldást kínál a legtöbb cég számára – erősítette meg a Miell HoRrizon területi vezetője Tomanóczy Márton, aki személyesen is részt vett a cégek felkeresésében a felmérés kapcsán.

A kutatás során megerősítésre került, hogy a munkaerő megtartásának kérdésében több tényezőt is kiemelt fontosságúnak tartanak a hazai szereplők munkáltatói oldalról: ilyen a munkahelyi rugalmasság és well-being, a képzési lehetőségek biztosítása, fejlesztések eszközölése, továbbá a bérezési politika, béren kívüli juttatások milyensége és mértéke.

A fizetés az elmúlt évekhez képest már nem az első helyen szerepel.  A válaszadók szerint a munkahelyi rugalmasság és well-being sokkal fontosabbá vált a dolgozók életében.

Rugalmasság és jóllét tekintetében jelentős tényező lehet a home office és a rugalmas munkaidő egyre elfogadottabbá válása mely lehetőségeket a megkérdezettek közel 50%-a biztosítja munkavállalói számára.

Tomanóczy Márton: optimális megoldás lehet a munkaerő-kölcsönzés
Tomanóczy Márton: Egyelőre kevesen veszik igénybe, ám optimális megoldás lehet a szakemberhiány enyhítésére a munkaerő-kölcsönzés

Ugyan a jelenlegi juttatási csomagok összetételét, mértékét több mint 60% tekinti népszerűnek, mégis további motivációs programok tervezését, bevezetését érzik szükségesnek.

Emellett a CSR tevékenységek meglétére is fókuszálnak a munkáltatók, mely szintén jelentős, pozitív benyomást gyakorolhat a jövőbeni munkavállalókra, közülük is főként a Z generáció tagjaira.

A válaszadók több, mint 65%-a fontosnak tartja továbbá, hogy a HR szektor számára rendezett eseményeken, képzéseken időről-időre részt vegyenek, az aktuális munkaerőpiaci témákkal, az új trendekkel kapcsolatosan több tudással, aktuális információkkal gyarapodhassanak.

Mivel az új munkavállalók kapcsán a megfelelő szaktudás hiánya jelentős gondot okoz a vállalatok számára, a többség szívesen biztosít gyakorlati helyet, segíti a duális képzésben résztvevő tanulók fejlődését, remélve, hogy ez középtávon megoldást jelenthet a munkaerőhiányra.

A jövőbeni munkaerőigény becslés elkészítését kevesen tartják szükségesnek, viszont HR stratégiai felkészültségüket, munkaerő-felvételi folyamataikat ideálisnak tartják.

A megkérdezettek véleménye megoszlik a munkaerő-gazdálkodás fejlesztendő területeit tekintve. Akadtak válaszadók, akik naprakésznek és felkészültnek tartják a HR stratégiájukat, viszont a többiek a megtartási intézkedések és a működési folyamatok optimalizálása mellett a képzéseket, a generációs különbségek enyhítését és a teljesítményértékelési rendszer kidolgozását tervezik.

A teljes kutatás eredménye itt olvasható.

  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A munkavállalók elégedettsége nem csak az anyagiakon múlik: friss kutatás

Nem a pénzügyi korlátok, hanem a tehetségek megtalálása a legnagyobb kihívás a cégek toborzásában. A megtartásban sem a fizetés az első számú... Teljes cikk

Megszüntetné a nemek közötti bérszakadékot az EU

A bérek átláthatóságáról szóló európai uniós irányelv hamarosan részletes jelentésre kötelezi a közép- és nagyvállalatokat a női és a... Teljes cikk

Várakozáson felül: 600 ezer forint az átlagkereset. Elindultak a bérek?

Minden elemzői várakozást felülmúltak a KSH által közzétett januári kereseti adatok. A bruttó átlagkereset 605.000 Ft, a rendszeres bruttó... Teljes cikk